NetPort Energikluster hade sitt sista möte för året hos Uniper i Karlshamn. Dagen inleddes med ett platsbesök på Karlshamnsverket där kraftverkschefen Henrik Svensson berättade om verksamheten och guidade oss runt under en timme i den imponerande anläggningen. Karlshamnverket bidrar till att skapa stabilitet och reservkraft till det svenska elnätet. Man har en ambitiös plan med aktiviteter för att minska utsläpp och negativ påverkan på miljön.
Efter en vegetarisk lunch i Unipers personalmatsal startade klustermötet med temat ”De Globala Målen – ur vårt eget perspektiv”. Sofie Andersson från Schvung modererade dagen och inledde mötet med frågan: Känner du till FN:s Globala Mål. Svaret var att 90 % är informerade om målen. Katarina Hansell, projektledare och ansvarig för fokusområdet energi och NetPort Energikluster satte det hela i ett perspektiv genom att prata kring oss individers delvis oförmåga att ta till sig och agera efter de rapporter som finns kring klimatförändringen. En bok ’’What We Think about When We Try Not to Think about Global Warming’’ av Per Espen Stoknes rekommenderades.
Detta följdes av två presentationer med Samuel Karlström från Länsstyrelsen först ut med att beskriva Blekinges klimat och energistrategi. Helena Waubert de Puiseau, kommunikationsansvarig från Uniper presenterade Uniper och Karlshamnsverket.
Klustrets 5 arbetsgrupper presenterade status där Mats Jonsson började med Smarta Byggnader och det seminarium som genomfördes 26 oktober. Den installation av teknik för att mäta och styra energianvändning som finns installerad på NetPorts kontor visades. Mats tipsade också om den utlysning som programmet Viable Cities har presenterat och erbjöd hjälp om någon är intresserad av att söka finansiering för ett projekt.
Aktiviteterna i Långsiktiga Beteendeförändringar presenterades av Mats och Henrik Ny från BTH. Ett arbete pågår för att kunna erbjuda utbildningar och kompetensutveckling inom området.
Katarina beskrev hur arbetet i Cykelgruppen fortskrider där vi ser en möjlighet att formulera ett projekt att motivera mer miljövänliga transporter och hjälpa kommunerna och regionen med underlag för hur och var framtida cykelvägar skall byggas.
Katarina fortsatte med att ge status i Industrigruppens arbete där ett seminarium hölls med ledare från större företag i regionen under oktober. Det är uppenbart att behovet skiljer sig från vad som gäller i mindre företag.
Yi Chai avslutade presentationerna från arbetsgrupperna med att prata om gruppen Fossilfria Drivmedel. Samarbetet med ett annat projekt CLOUD (Collaboration in Logistics Operations and Urban Distribution) har skapat förutsättningar för ett uppdrag från Trafikverket att kartlägga tillgången på HVO100 tankstationer I Södra Sverige.
Kerstin Eriksson från Energikontor Sydost fortsatte med att berätta om ett projekt kring lärande och att skapa ett ökat intresse för energi och klimatfrågor och hållbar utveckling hos skolungdomar. Hon betonade behovet av samarbete mellan kommuner, skolor och näringsliv.
Dagen avslutades med presentationer från 2 medlemmar, Blekinge Vindkraft Ekonomisk Förening och Ocean Harvesting Technologies AB. Bägge företagen är delaktiga i vårt projekt SmartBed Blekinge som utreder förutsättningarna till en testbädd för energilagring.
Mer information kring klustrets aktiviteter under nästa år kommer senare.
För ytterligare information kring arbetsgruppernas arbete kan ni kontakta oss:
- Smarta Byggnader
Mats Jonsson
mats.jonsson@netport.se - Långsiktiga Beteendeförändringar
Mats Jonsson
mats.jonsson@netport.se - Cykelgruppen
Katarina Hansell
katarina.hansell@netport.se - Industrigruppen
Katarina Hansell
katarina.hansell@netport.se - Fossilfria Drivmedel
Yi Chai
yi.chai@netport.se