BSR CLUSTER MANAGER EDUCATION
Cluster management eller klusterledning är ett mycket krävande arbete som kräver en uppsättning färdigheter, allt från att kunna skapa strategier till personalfrågor och att arbeta med internationalisering. Idag finns det ingen tydlig definition av yrkesrollen Cluster Manager, och därför finns heller ingen definierad utbildning för den här yrkeskategorin. Det finns ett fåtsl uppdragsutbildningar inom europa, men ingenting i norra EU eller i Östersjöregionen. I EU: s strategi för Östersjöregionen (EUSBSR) belyser policyarea innovation (PA INNO) kluster som ett av tre strategiska instrument. I en förstudie som genomförts inom Baltic Leadership Programme för klusterledare betonas behovet av ett systemiskt grepp på flera nivåer för ledarskap och samarbete.
Syftet med detta projekt är att definiera yrkesrollen för Cluster Managers och därmed förbättra ledarskapet inom kluster i Östersjöområdet genom att utveckla och testköra en 1-årig internationell Cluster Manager utbildning med ECVET-validering.
Det strategiska partnerskapet består av sju partners, både utbildningsorganisationer och klusterorganisationer, från fyra länder (Sverige, Finland, Litauen och Tyskland).
NetPort Science Park (Lead Partner, Sweden) med lång erfarenhet från projektledning, hanterar NetPort Energy Cluster och Edtech Southeast Sweden.
Technische Hochschule Wildau (Tyskland) – undervisning och forskning inom tekniska ämnen som fotonik, telematik, biovetenskap, teknik och ekonomi.
Lithuanian food exporters association (LitMEA, Litauen) förvaltar SMART food cluster, som med sina 20 medlemmar från agrofood-, livsmedelsförädlings- och tillverkningssektorer hjälper klustermedlemmar att förbättra konkurrenskraften på utländska marknader och sammanföra företagen, kompetens och kontakter.
Kaunas University of Technology (KTU, Litauen), ett tekniskt universitet i Litauen med tvärvetenskap, internationalisering, innovation och tekniköverföring med integrering av hållbarhet som viktiga mål.
Technology Center Oy Merinova Ab (Finland) koordinerar och hanterar klustret Energy Vaasa, främjar tillväxt, konkurrenskraft och framgång för klusterföretagen genom att skapa förutsättningar för samarbete mellan klustermedlemmar, gemensam marknadsföring och visualisering, kampanjer för personalrekrytering, internationalisering och tillgång till offentligt stöd och finansiering.
University of Vaasa (UVA, Finland) är ett affärsinriktat, tvärvetenskapligt och mycket internationellt universitet med de viktigaste disciplinområdena inom teknik, företagsekonomi, offentlig förvaltning och kommunikation.
Hyper Island (Sverige) är ett utbildningsföretag specialiserat på digitala och interaktiva medier med heltidsprogram och magisterexamen, online– och on-site kurser. Hyper Island utformar transformativa inlärningsupplevelser för att möjliggöra utveckling för både individer och företag och för att hjälpa dem att anpassa sig till dagens snabba utveckling.
Förväntat projektresultat
- En ny och genomarbetad läroplan för utbildning av klusterledare
- 20 klusterledare är utbildade med den nya läroplanen
- Minst 100 europeiska kluster har uppmärksammats på den nya utbildningen för klusterledare.
Långsiktiga effekter
- Kluster med professionalisering av ledningen kommer att vara mer effektiva, effektiva och framgångsrika och bidra till en mer dynamisk ekonomisk utveckling av klustret och därefter.
- Förbättrad tillgänglighet av skräddarsydd utbildning för klusterhanterare antas leda till ett långsiktigt ökat intresse för klusterhantering och klusterhanteringsträning.
- Förbättrade klusterhanteringspraxis för kluster i Östersjöregionen.
- Bättre klustertjänster till små och medelstora företag – vilket leder till förbättrad konkurrenskraft hos företagen och förbättrad regional utveckling och tillväxt.
- Ett högre antal och andel av kluster i Europa som uppnår guld- och silveretiketter inklusive förvaltning
Budget: 409 000 EUR
Samarbetspartners: Hyper Island, Merinova, University of Vaasa, LitMEA, Kaunas University of Technology, Technische Hochschule Wildau
Projektägare: NetPort Science Park