DRIV i Blekinge
I projektet DRIV i Blekinge, som pågått mellan september 2015 och april 2019, har det övergripande och långsiktiga målet “Att bli en naturlig kompetensresurs nationellt och internationellt inom generering och användning av förnyelsebar energi med beaktande av alla de tre hållbarhetsaspekterna socialt, ekologiskt och ekonomiskt”, inneburit att NetPort Energikluster utvecklats från ett kluster i uppstart till att bli en naturlig kompetensresurs i regionen inom energiområdet med ett stort nationellt och till viss del även internationellt nätverk.
Stor vikt läggs vid att integrera horisontella kriterier i aktiviteterna som hållbarhet, icke diskriminering och jämställdhet. Projektet spelar en viktig roll för att öka samverkan, öka kompetensen och skapa en mer hållbar och innovativ miljö i Blekinge.
Bakgrund
Under 2014 etablerade NetPort Science Park ett snabbt växande Energikluster i Blekinge med små och stora företag, offentliga aktörer och akademi som intressenter. Medlemmarna, med kunskap inom många området kopplat till hållbarhet, såsom fjärrvärme, energieffektivisering, avancerade styrsystem, förnybar energi, logistik, intelligenta transportsystem, internet of things och big data, var redan från starten aktiva och bidrog med att tydligt beskriva sina behov och förväntningar på den verksamhet som klustret avsåg att bedriva.
Idén bakom projektet var att genom att använda aktörernas samlade kunskaper inom innovativ informations- och kommunikationsteknik, big/open data och nya affärsmodeller fanns goda möjligheter att bidra till lösningar med ett bredare tänk kring energieffektivisering och hållbarhet, ur ett socialt, ekologiskt och ekonomiskt perspektiv. För att realisera dessa lösningar ville projektledningen engagera både offentliga och privata företag. Tanken var att utnyttja den grundkompetens som fanns inom NetPort Science Park, fokusområde Energi och hos energiklustrets medlemmar och nätverk för att skapa nya konkreta resultat i verkliga och hållbara tillämpningar ur socialt, ekologiskt och ekonomiskt perspektiv.
Mål
Målet med DRIV i Blekinge har varit “Att visa på konkreta resultat i verkliga och hållbara tillämpningar ur socialt, ekologiskt och ekonomiskt perspektiv där ett stort
antal företag och organisationer engageras”. I projektet har vi parallellt genomfört två delprojekt; EnergisystemEffektivisering och Innovativa idéer. Genom samverkan och seminarier med olika teman med företag, offentliga myndigheter och akademin i regionen har resultat uppnåtts inom flera av aktiviteterna i de två delprojekten.
Resultat
Inom delprojekt Energisystemeffektivisering skulle vi utgå från befintliga energikartläggningar för att hitta möjliga åtgärder att arbeta med. Dock var resultatet magert, då endast fem företag i länet faktiskt sökt energikartläggningsstödet. Utifrån LEKS (Länsstyrelsernas Energi- och Klimatsamordning) ”Guldkorn – Projekt med god spridningspotential” identifierades ett antal prioriteringsområden, där slutligen följande tre delaktiviteter genomförts:
Laddinfrastruktur, ett samverkansprojekt mellan de fem organisationerna NetPort Science Park, Enkla Elbolaget, Karlshamn Energi, Karlshamnsfastigheter och Blekinge Tekniska Högskola, där en laddinfrastruktur har uppförts i anslutning till Science Parken för att förbättra laddinfrastrukturen för elbilar. Mätning av laddningar ger resultatet att det under mätperioden (april 2017 – mars 2019) har laddats 4 MWh el, vilket motsvarar en minskad energianvändning med 13 MWh jämfört med motsvarande körsträcka med diesel/bensin.
Energi on Tour, där vi tillsammans med Länsstyrelsen Blekinge, Energikontor Sydost, Energi- och klimatrådgivare samt Kommunernas Landsbygdsutvecklare bjöd in till samtal kring energi och utveckling med den gröna näringen och där det även gavs en temaföreläsning om solceller. Totalt 24 företag deltog i samtalen vid de två träffarna som arrangerades i Karlskrona och Olofström.
Energieffektivisering i kommunala VA-verk, med syftet att analysera energiförbrukning vid pumpning i ingående anläggningar såsom vattenverk, pumpanläggningar, tryckstegringsstationer samt avlopp och identifiera åtgärder för energieffektivisering. Målet, att hitta bra åtgärder för att minska energianvändningen i ett vattenpumpsystem med upp till 30 procent, uppfylldes med ett resultat på identifierad energieffektivisering på 30–70%. Därutöver har vi nu även en framtagen metod för inventering och analys inom området. Fullständig rapport finns här I aktiviteten har totalt 4 VA-enheter i Blekinge varit delaktiga.
Inom delprojekt Energisystemeffektivisering var delmålet att finna kostnadeseffektiva effektiviseringar ur ett systemperspektiv. Ser vi till de tre delaktiviteterna ingår de alla i olika delar av energisystemet. Framförallt har vi funnit stor potentiell energieffektivisering inom de kommunala VA-enheterna. Även laddinfrastruktur är en viktig del av nya fossilfria bränslen i samhället, där vi faktiskt bidragit till en bättre infrastruktur för att minska energianvändningen vid bilkörning. Förväntat resultat var att minst 10 företag skulle vara delaktiga i de aktiviteter som skulle genomföras. Totalt har 32 företag, varav 24 privata företag varit delaktiga.
Inom delprojekt Innovativa idéer har vi gjort en omvärldsstudie och en analys av relevanta områden att arbeta med. Utifrån materialet har företagen både via mentimeter röstat på de aktiviteter de anser är relevanta och vilka de kan tänka sig att arbeta med. Därefter har arbetet påbörjats i olika arbetsgrupper. Under projektets gång har vi arbetat med följande grupper:
Smarta Byggnader, där vi genomfört flera kompetenshöjande seminarier samt installerat smart teknik på NetPort Science Parks projektkontor. Resultatet är en ökad kunskap inom området, en öppen test-/demomiljö på NetPort Science Park samt en ökad samverkan med Energikontor Sydost och God Hus. En effekt är att vi är delaktiga som en kunskapsresurs i Energikontor Sydosts projektansökan ”Energisamverkan Blekinge”.
Långsiktiga beteendeförändringar; i gruppen har vi initierat ett flertal olika aktiviteter såsom diskussionsforum inom energiklustret, Train the trainers tillsammans med Blekinge Tekniska Högskola och en projektansökan ”BeInformed” bland annat tillsammans med Blekinge Tekniska Högskola. Beteende är högintressant i samband med energiomställningen i samhället, trots det har vi inte lyckats genomföra någon av de föreslagna aktiviteterna. Däremot har aktiviteterna resulterat i att vi fått kunskap inom området, idéer och ett nätverk av intressenter för att i framtiden kunna arbeta med beteendefrågor.
Cykelgruppen har initierat det som nu heter Cykelkampen Blekinge och resultatet är att denna nu genomförs i projektet Kombinerad Mobilitet som drivs av Energikontor Sydost. NetPort Science Park tillsammans med Blekinge Tekniska Högskola ansvarar för framtagning av tekniska lösningar till Cykelkampen Blekinge.
Fossilfria drivmedel, där vi tillsammans med företag i Energiklustret i projektet CLOUD har genomfört en kartläggning av befintliga och planerade HVO100 stationer samt möjligheter och hinder för en utökad användning av HVO100. Resultatet är kartläggningen. Förändringar i lagstiftning har inneburit en minskad användning av HVO100, däremot har den totala mängden förnybara bränslen ökat på grund av tvingande krav på inblandning i fossila bränslen.
Energilagring har av företagen identifierats som ett relevant område att arbeta med. Egentligen som en effekt från aktiviteten Energi-on-Tour (inom delprojekt EnergisystemEffektivisering), och kontakten med Blekinge Vidkraft ekonomisk förening, har vi i en Vinnova-finansierad förstudie undersökt möjligheterna att skapa en testbädd för energilagring. Projektets namn var SmartBed Blekinge, och vi arbetar just nu med en uppföljande projektansökan inom området.
Industrigruppen är ett initiativ från de stora industrierna, som ett forum för frågor som rör denna kategori av företag. Resultatet av denna grupp är att de som arbetar med energirelaterade frågor i stora industrier i Blekinge med omnejd har tillgång till ett nätverk där de kan diskutera med andra om gemensamma utmaningar och i förlängningen kunna hitta nya områden för industriell symbios. Hittills har vi genomfört tre träffar där vi haft totalt ett 15-tal företag och andra organisationer engagerade.
Målet med delprojekt Innovativa idéer var att identifiera 1-3 områden där Blekinges olika aktörer inom förnyelsebar energi kan göra skillnad. Vi har från en lista med totalt 13 idéer identifierat 6 relevanta grupper där vi också startat aktiviteter. De förväntade resultaten var:
-Att det uppstått ökad kunskap, nya affärsmöjligheter och synlighet för aktuellt område
-Att utreda förutsättningarna att etablera ett LivingLab inom valt område för att testa nya tjänster och produkter. I samtliga aktivitetsgrupper har vi ökat kunskapsnivåerna. Vi har genom att installera smart teknik på vårt projektkontor skapat en öppen test- / demomiljö. Miljön finns tillgänglig och har marknadsförts och diskuterats med relevanta aktörer vid en workshop. Målsättningen var även att projektet skulle entusiasmera och stötta minst 20 företag och organisationer och visa att det går att samverka över gränserna och samtidigt konkurrera på en öppen marknad. Totalt inom Innovativa idéer har vi stöttat och entusiasmerat 23 företag och organisationer.
Effekter på lång sikt
När projektansökan gjordes fanns förväntningar om en ökad hållbarhetsmedvetenhet hos företag, minskad miljöpåverkan och goda exempel som vinner uppmärksamhet nationellt och internationellt. Det fanns även förväntningar på utökade internationella samarbeten i syfte att ta resultatet ett steg vidare i förädling och nationell/internationell spridning.
I projektet har vi gjort många bra saker med goda resultat och förväntade positiva effekter som vi inte kan se omfattningen av idag. Vi har lärt känna många företag och andra organisationer och skapat ett stort nätverk regionalt, nationellt och även internationellt. För oss i projektgruppen är det tydligt att projektet fungerat som ”drivbänk” åt många olika aktiviteter och kommande projekt, som uppenbarligen inte hade blivit av utan DRIV i Blekinge.
NetPort Energikluster kan nu stå på egna ben där vi kommer att arbeta vidare med att tillvarata företagens intressen och skapa förutsättningar för hållbar tillväxt och innovation. I projektet har vi lärt oss mycket om att leda kluster och samtidigt haft möjlighet att testa olika metoder och verktyg för att skapa samverkan. Många företag och organisationer har också fått nya kontakter och möjlighet till nya samarbeten.
Hur vi arbetar vidare med projektets resultat
NetPort Energikluster, som har utvecklats till en naturlig regional arean inom förnybar energi med beaktande av de tre hållbarhetsaspekterna ekonomisk, ekologisk och socialt, kommer nu att stå på egna ben och arbeta vidare med de frågor som är aktuella för företagen och skapa förutsättningar för hållbar tillväxt och innovation. Vi kommer fortsatt att arrangera möten och temaseminarier, där företagen har möjlighet att nätverka och lyssna på intressanta föreläsningar. Vi kommer också att genomföra individuella besök och möten med våra medlemsföretag för att bättre förstå vilka utmaningar och behov som finns och hur klustret kan hjälpa till att hitta lösningar.