
Kunskapsnätverket
Vad är ett kunskapsnätverk? Kan man nätverka kring kunskap? Eller är det så att det skapas kunskap när man nätverkar? Frågan är central för NetPort då deras verksamhetsidé bland annat handlar om att arbeta med kunskapsspridning. För att kunna erbjuda detta till sina medlemmar vände sig NetPort, i början av år 2006, till Jan Björkman vid Blekinge Tekniska Högskola (BTH), som tidigare drivit ett antal kunskapsnätverk.
Grundtanken med kunskapsnätverken är att de skall fungera som en plattform där man från olika miljöer skall kunna mötas och byta tankar med varandra. Här arbetade vi utifrån samtalsmodellen att en röst från näringslivet och en från akademin tar sig an ett ämnesområde. Tanken har varit att de skall kunna fungera som inspiratörer för de andra deltagarna.
Det var 58 personer som vid något tillfälle deltog i NetPorts kunskapsnätverk, nedan kan du läsa synpunkter från några av deltagarna.
Annica Hammar, Karlshamns kommun Att delta i kunskapsnätverket har varit oerhört positivt. Något som jag uppskattat mycket är att deltagarna kommer från olika sorters verksamheter och därmed har det skapats intressanta och kreativa diskussioner. Några personer är mer tekniska medan andra är mer för det filosofiska tänkandet och denna mix gör att det blir väldigt spännande möten.
Anders Abrahamsson, Insipio Kunskapsnätverket i sin litenhet gynnar framväxten av nära kontakter, sa Anders. Jag gillar upplägget att personer från högskolan och näringslivet möts. Man får då möjlighet att diskutera viktiga frågor på djupet. Genom seminarieträffarna har jag fått personliga kontakter. En kontakt som från början bara bestod av ett namn på ett företag/organisation har vuxit till en fysisk person. Det har i sin tur vuxit till en djupare relation och ibland en affärskontakt. Ett exempel på detta var när kunskapsnätverket hade bjudit in Boverket som gäst. Den kontakten växte och utvecklades till en personlig kontakt som i framtiden kanske utvecklas till en affärskontakt. Mårten Pettersson, Blekinge Tekniska Högskola Möjligheten över att få reflektera över vad jag har gjort de senaste åren och att göra det tillsammans med personer från näringslivet kändes lockande. Det här var en unik möjlighet att mötas och få en dialog som man annars inte skulle kunna få. Dels att sprida sin forskning och få direkt feedback. Och dels att jag får idéer och får se att min forskning genererar idéer hos andra.
Ämnen vid träffarna har varit:
Lean Production, Taylorismen
Lärandeprocesser
Ledarskap
Yrkeskunnande
Internationalisering, Bankväsendets historia
Organisationsteori, ledarskap
Webb 2.0
Tillgänglighet på internet
Uppbrottets ledarskap
Innovationsmetodik och mobila tjänster
Företagskultur
Kreativitet
Coaching
Kontakt
